
|
واحد کیانی
معاون عملیات
|
این معاونت ایستگاههای آتشنشانی و نجات و امداد و همچنین ستاد فرماندهی، واحد شیرهای آتش نشانی و تأمین آب و نیز پشتیبانی خودروهای ویژه و تجهیزات سازمان را اداره میكند.
كلیه عملیات اعم از عملیات مربوط به اطفاء حریق و امداد و نجات و همچنین نظارت بر هماهنگی نیروهای مختلف عملیاتی بر عهده این معاونت است.
بر اساس طرح جدیدی كه از سوی معاونت عملیات به عمل آمده، تهران به 8 منطقه عملیاتی امدادرسانی تقسیم گردیده است. سرپرستی هر یك از این ناحیهها تحت نظر معاونت عملیات بعهده یكی از مدیران مناطق
8 گانه قرار گرفته است تا هر كدام از مدیران امور مربوط به ایستگاههای حوزه عملكرد خود را به نحو مطلوب تری اداره نمایند.
برای اطلاعات بیشتر در خصوص ایستگاه های مناطق
8 گانه عملیاتی می توانید به بخش ایستگاهها در منوی بالای سایت مراجعه کنید.
دفتر معاونت عملیات: 64323044
|
|
|
|
رضا فرهمند
سرپرست ستاد فرماندهی آتشنشانی تهران
|
ستاد فرماندهی آتشنشانی تهران مرکزی است که یک سیکل را فرماندهی میکند و مستقیماً تحت امر مدیر عامل سازمان آتشنشانی و با هماهنگی و تعامل با معاونت عملیات در سه نوبت کاری، در تمام مدت شب و روز آماده پاسخگویی به شهروندان است.
این مرکز با مدیریت افسران جانشین در هر نوبت کاری علاوه بر پاسخگویی به شهروندان حادثه دیده از طریق سامانه فوریتهای 125 وظیفه اعزام، هماهنگی و هدایت نیروهای عملیاتی را در زمان بروز آتشسوزی و حوادث احتمالی دیگر بر عهده دارد.
ستاد فرماندهی آتشنشانی وظیفه کسب خبر و اطلاعات حادثه و حادثه دیدگان و انتقال آن به قسمت بیسیم را بر عهده دارد که پس از آن نیروهای عملیاتی به محل حادثه اعزام میشوند.
قسمت بیسیم حوادث را با توجه به نوع و اهمیت آن(آتشسوزی-حوادث دیگر) اولویتبندی و نزدیکترین ایستگاه به محل حادثه را باخبر میکند تا آتشنشانان در کمترین زمان ممکن خود را به محل حادثه برسانند.(این عمل با بکارگیری زنگ خودکار انجام میگیرد)
ستاد فرماندهی آتشنشانی 90 خط تلفن از طریق سامانه فوریتهای 125 در اختیار دارد که 60 خط آن در هر لحظه(آنلاین) پاسخگوی شهروندان است و 30 خط دیگر بصورت آماده بکار در مواقع نیاز مورد استفاده قرار میگیرد. این سیستم ارتباطی به گونهای فعال است که شهروندان در تماس با این سامانه هیچگاه پشت خط نمیمانند و با نخستین تماس ارتباط برقرار میشود.
ستاد فرماندهی آتشنشانی وظیفه رهبری عملیات را از زمان اعلام حادثه به ایستگاه تا زمان رسیدن نیروها به محل حادثه همچنین وظیفه هماهنگی با نیروهای امدادی موازی با آتشنشانی را از جمله پلیس راهنمایی و رانندگی، پلیس 110، اورژانس تهران، عوامل سازمانهای آب و برق و شهرداری را بر عهده دارد.
ستاد فرماندهی از شهروندان درخواست می کند هنگام تماس با 125 آدرس را به صورت كامل و به ترتیب خیابان اصلی - خیابان فرعی- كوچه و پلاك شهرداری به ستاد فرماندهی اعلام و مطمئن باشید ظرف چند ثانیه آتشنشانان نزدیكترین ایستگاه به محل حادثه اعزام خواهند شد. در صورت رخداد حادثه در بزرگراهها هنگام اطلاع رسانی درباره آن، جهت حرکت و علامت مشخصه محل حادثه را فراموش نكنید.
شماره تلفن 125 را به كودكان، بستگان و آشنایان خود بیاموزید و این شماره را حتما روی دستگاه تلفن خود داشته باشید تا در شرایط اضطراری عزیزان شما بویژه كودكان بتوانند از این طریق به آتشنشانی دسترسی داشته باشند.
حوادثی را كه سازمان آتشنشانی در پوشش ایمنی خود دارد عبارتند از:
-
هر نوع آتشسوزی
-
گرفتار شدن افراد زیر آوار، در خودروی تصادفی، آسانسور و...
-
سقوط اجسام و درخت از ارتفاع و احتمال خطر برای شهروندان
-
سقوط در چاه، كانال آب، رودخانه، سد، استخر و...
-
وجود حیوانات وحشی و موذی در اماکن عمومی یا منازل
-
حوادث چرخ گوشت، حلقههای فلزی، تسمه نقاله، دستگاههای برش و كارخانهای و همه مواردی که در آن جان و مال شهروندان در معرض خطر باشد.
حوزه عملیات سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران نزدیک به دو دهه است که با مدیریت بحران شهر، استان تهران و کشور هماهنگی و ارتباط تنگاتنگی دارد ولی با توجه به فرموده مقام معظم رهبری که «تهران فقط یک کلانشهر نیست بلکه مرکز و نقطه معیار و میزان برای اداره شهری سراسر کشور است»، سازمان آتشنشانی تهران تصمیم گرفت ستاد بحران خود را از سال 1384 فعال کند و به برنامهریزی در زمینه آمادگی مقابله و مواجهه با بحرانهای احتمالی را در دستور کار خود قرار دهد. از این رو در چند سال اخیر در این زمینه به ویژه مقابله با انواع حوادث که نشات گرفته از نبود تعامل بین انسان و تکنولوژی، حوادث طبیعی است، گامهای موثری برداشته است.
ضرورت پیشبینی و پیشگیری قبل از کنترل و مهار حوادث از اهم وظایف ستاد بحران است. وحدت فرماندهی، انجام مطلوب وظایف، بهرهوری درست از منابع و امکانات موجود، شناخت خطرات بالقوه، تعامل و همکاری نهادها و ارگانهای بحرانمدار، بهرهمندی از دانش و تکنولوژی پیشرفته روز، تمرین و مانور مداوم، اولویتها و از همه مهمتر ایجاد فضایی ایمن با توجه به توسعه پایدار که سرلوحه برنامههای دولت است، سرلوحه دیدگاه این ستاد است.
تغییرات فزاینده تکنولوژی، گسترش شهرنشینی، گذر برقآسا از شیوههای سنتی به مدرن، پیچیدگی فعالیتهای شهری(حفظ انتقال انرژی، مواد شیمیایی خطرناک، ساختمانهای بلند، حمل و نقل شهری، پلها و تونلها، صنایع و انبارها و...) ضرورت آمادگی هر چه بیشتر و داشتن برنامه مقابله با خطرات احتمالی انسان ساخت و طبیعی، به ویژه تعامل با دیگر ارگانهای بحران مدار را میطلبد.
از جمله فعالیتهای ستاد بحران سازمان آتشنشانی تهران:
- ایجاد بانک اطلاعات شهری در خصوص مناطق پر خطر
- تشکیل سامانه فرماندهی حادثه (ICS) در مناطق بحران زا
- تعامل با سازمانها و ارگانهای بحران مدار
- گردهمایی تخصصی با ارگانها و نهادهای شرکت کننده در مرحله مقابله
- گردهمایی تخصصی با ارگانها و نهادهای دارای آتشنشانیهای محلی و منطقهای
- انجام مانورهای مشترک وهماهنگی عملیاتی با ارگانهای بحران مدار
- فراخوان نیروهای عملیاتی در زمان وقوع بحران و یا حوادث بزرگ شهری
- مدیریت تیمهای اعزامی به مناطق بحران زده
- سازماندهی نیروهای واکنش سریع (بدون مرز)
- برنامه ریزی مقابله با حوادث احتمالی در سطوح مختلف
- پیش بینی و تدارک وسایل و تجهیزات امدادی هنگام رخداد بحران
- مدیریت مواد شیمیایی خطرناک
شرح وظایف سازمان آتش نشانی در زمان بحران
در زمان بحران، شرح وظایف سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی طبق مصوبات شورای اسلامی تهران به شرح ذیل می باشد.
الف) سازمان مسئول:
- کنترل و مهار آتش سوزی ها.
- تشکیل سامانه فرماندهی حادثه در محل آتش سوزی های بزرگ.
- اطفاء آتش سوزی های شهری و صنعتی .
- مدیریت صحنه حادثه و فرماندهی و هدایت سازمان های همکار و پشتیبان.
- شناسایی، مقابله، خنثی سازی و رفع آلودگی مواد شیمیایی خطر ناک با همکاری وزارت دفاع و پشتیبانی
- مقابله با حوادث رادیواکتیو با همکاری سازمان انرژی اتمی
- تامین ایمنی امدادگران – تامین ایمنی در اردو گاه های اسکان اضطراری
ب) سازمان همکار:
- نجات جان انسانهای گرفتار در آوار شهری به عنوان سازمان همکار جمعیت هلال احمر
- بکارگیری تجهیزات سنگین جهت آواربرداری به عنوان سازمان همکار جمعیت هلال احمر
- ایمن سازی محیط آوار
ج) شرایط عادی:
ایمن سازی در شرایط عادی، در کلیه حوادثی که جان واموال شهروندان در خطر باشد، بطور مستمر شرکت خواهد نمود و بطور میانگین هر روز در شهر تهران 80 تا 90 حریق و حادثه حادث میگردد.

|
سید هادی حجازی
سرپرست اداره ایمنی عملیات
|
ایمنی آتش نشانان و نجاتگران مستلزم عملكرد درست زنجیره ای از فعالیت ها نظیر شناسایی، ارزیابی، پشتیبانی، تجهیزات، آموزش، پیشگیری و فرماندهی عملیات و نیز تهیه و تدوین دستورالعمل در رویه های اجرایی عملیات آتش نشانان و نجات گران است. آنچه مهم است ناجی باید ناجی باشد، نه اینکه خود دچار حادثه شود؛ و بر اساس این باور، تمام موضوعات مربوط به ایمنی و مدیریت ریسک باید از طرف مدیریت، فرماندهی عملیات و آتش نشانان مد نظر قرار گیرد. در طول یك حادثه یا آتش سوزی عوامل مختلفی آتش نشانان را تهدید می کند و گاه این عوامل بصورت همزمان وجود دارند. از اینرو فرماندهی واحد و كار گروهی منسجم و پیوسته با رعایت اصول مربوط به سیستم فرماندهی حادثه و دستورالعمل ها و روش های اجرایی مناسب امکان کنترل بهتر حادثه را فراهم می کند. بر این اساس سازمان آتش نشانی تهران در سال 1397 مرکزی تحت عنوان اداره ایمنی عملیات را به منظور ارتقاء سطح ایمنی آتش نشانان در ایستگاه، حین اعزام به ماموریت و بازگشت و نیز در محل حریق و حادثه و همچنین ارزیابی، مدیریت و کنترل میزان مواجهه آتش نشانان با عوامل زیان آور شغلی تاسیس کرده است.
مهمترین وظایف این اداره در سازمان آتش نشانی تهران عبارتند از:
- تجزیه و تحلیل حوادث ناشی از کار آتش نشانان
- ارزیابی ریسک های عملیاتی و ارائه راهکارهای کنترلی
- حضور در جریان حوادث سازمان و استقرار افسر ایمنی حادثه در عملیات
- ایجاد سیستم مدیریت ریسک در سازمان
- استانداردسازی فرآیندهای عملیاتی سازمان
- ایجاد برنامه کمک به پرسنل سازمان
- ارائه دستورالعمل های ایمنی تجهیزات عملیاتی
- ممیزی و بازرسی بر پایه ایمنی محیط کار در سازمان
- تهیه محتوای مناسب برای ارتقاء ایمنی در حوزه عملیات سازمان
- ارائه و اجرای برنامه مدون برای ارتقاء و بهبود اثربخشی عملیات

|
محمد خیرخواه
مدیر پشتیبانی عملیات
|
با توجه به سیاستهای سازمان آتش نشانی در زمینه تقویت بدنه معـاونت عملیات و ساختار اعــزام و هـدایت نیروهـا به محـل حـوادث و حـریق در مـدیریت عملیات های پشتیبانی و با بهره گیری از تمامی امكانات موجود اعم از تجهیزات و كسب اطلاعات از ارگانها و نهادهای محلی و همچنین با استفاده از اطلاعات، دانش و تجربه های كسب شده در طی دوره های آموزشی در انجام امور محوله مهمترین وظایف این حوزه در سازمان آتش نشانی تهران عبارتند از:
• نظارت كامل بر حسن اجرای كلیه خدمات ماشین آلات سنگین(ویژه) در عملیات امداد و نجات
• تدوین دستورالعمل ها و راهكارهای اجرائی مربوط به خودروهای ویژه و نظارت بر حسن اجرای آن
• هماهنگی جهت توزیع مناسب و استقرار ماشین آلات و تجهیزات ویژه در ایستگاهها
• نیازسنجی برای تأمین ماشین آلات و تجهیزات ویژه
• نظارت بر آماده بكار بودن ماشین آلات و تجهیزات ویژه
• برنامه ریزی برای آموزش افراد مستعد برای راهبری دستگاههای مزبور
خاطـرنشـان می گردد پشتیبانی و مدیریت نیروهـای عملیاتی در هنگام اعـزام به محل حریق و حادثه و اجـرای عملیات پشتیبانی بسیار حساس و از اركان اصلی معاونت عملیات سازمان آتش نشانی در خدمات مطلوب به شهروندان می باشد.